De top 10 must-see musea in Europa

musea in europa Louvre

Het wemelt in Europa van de musea. Elke stad heeft tientallen musea met de meest uiteenlopende collecties. Van schilderijen tot skeletten en van beeldhouwwerken tot restanten van relaties.

In dit artikel zijn we op zoek gegaan naar de 10 musea die je echt wil zien in Europa. We noemen een aantal voor de hand liggende klassiekers die je niet wilt missen. En we zijn op zoek gegaan naar minder voor de hand liggende keuzes die juist heel erg de moeite waard zijn.

Lees snel verder en laat je verrassen door wat Europa te bieden heeft op museumgebied.

1. Rijksmuseum in Amsterdam, Nederland

We beginnen met een parel uit Nederland, want die mag natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Hoewel het Rijksmuseum in 1800 in Den Haag geboren werd, is het museum al snel verplaatst naar de hoofdstad. Van over heel de wereld komen mensen het museum een bezoek brengen om te genieten van de kunst van onder meer de Hollandse meesters en de rijke historie.

Je vindt er vooral werken uit de periode van 1200 tot 2000. Het museum bezit maar liefst een miljoen waardevolle werken, waarvan er ongeveer zo’n 8.000 te zien zijn. De collecties wisselen en een bezoek is een prachtige reis naar het verleden.

2. Louvre in Parijs, Frankrijk

Op nummer 2 vind je een andere klassieker onder de musea. Het Louvre in Parijs is het drukstbezochte museum van heel de wereld. De glazen piramides zijn al indrukwekkend en dan moet je bezoek nog beginnen. Hier vind je veel van de kunstwerken van de echte oude meesters. Je reist terug in de tijd van 600 voor Christus tot 1900 na Christus. Het aantal werken dat het museum biedt is maar liefst 380.000. Daarvan zijn er ongeveer 35.000 te zien. Je kunt uren ronddwalen in dit prachtige museum.

3. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, België

Een Belgische museum dat de moeite waard is om te verblijden met een bezoek is het Koninklijk Museum voor de Schone kunsten in Brussel. Dit is een must-see voor elke liefhebber van beeldende kunst. De collectie telt maar liefst 20.000 kunstwerken waaronder vele beroemde meesterwerken. Sinds vorige maand is het nieuwe Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen trouwens ook terug open, zeker de moeite om ook te checken!

4. Museum of Broken Relationships in Zagreb, Kroatië

Een heel bijzonder museum is het Museum of Broken Relationships in Zagreb. Het staat in het teken van het einde van relaties en is ontstaan door de relatiebreuk van de 2 geliefden Onlinka Vistica en Drazen Grubisic. Ze grapten, tijdens het verdelen van de spullen, over het vullen van een museum met de verzameling spullen uit een verbroken relatie. Drie jaar na de breuk en nadat ze de wonden hierover hadden geheeld zijn de twee samen het museum begonnen met groot succes. Je vindt er de mooiste verhalen over een uitgeloofde liefde tot uiting gebracht in trouwjurken en andere herinneringen. Het is écht de moeite, en dat is de prachtige stad Zagreb trouwens ook!

5. Acropolis Museum in Athene, Griekenland

Het Acropolis museum ligt boven op de fundering van één van de meest tot de verbeelding sprekende restanten uit de oudheid: de Akropolis. Je stapt terug in de Griekse bronstijd en de Romeinse en Byzantijnse periodes. Hier vind je de basis van onze beschaving terug.

6. Kunsthalle in Düsseldorf, Duitsland

De Kunsthal in Düsseldorf is een plek waar je steeds wisselende collecties van moderne kunst kunt bewonderen. Als je van verrassingen houdt is dit de plek om te ervaren. Hier vind je moderne kunst in optima forma.

7. Vaticaan Museum in Vaticaanstad, Italia

Het Vaticaan Museum in Vaticaanstad bestaat eigenlijk uit 54 musea die wereldberoemd zijn. Hier vind je de schatten die de pausen door de eeuwen heen om zich heen hebben verzameld. Het is het de plek waar je de meest waardevolle renaissance stukken van de wereld kunt zien. Een onderdeel hiervan is de Sixtijnse Kapel met de beroemde schilderingen van Michelangelo.

8. Serralves Museum in Porto, Portugal

In Porto vind je Serralves dat niet alleen een museum van hedendaagse kunst is, maar ook een prachtig park en een villa. Hier moet je zijn als je houdt van hedendaagse architectuur, art deco en modernisme.

9. Röda Sten Konsthall in Göteborg, Zweden

Het Röda Sten Konsthall in Göteborg is niet echt een museum. Toch is deze bijzondere plek en culturele ontmoetingsplaats een absolute aanrader als je houdt van moderne tentoonstellingen. Het gebouw ligt aan het water en je vindt er tentoonstellingen van fotografie tot videokunst. Je kunt er ook terecht voor dans en theater.

10. Ars Aevi in Sarajevo in Bosnië en Herzegovina

Het Ars Aevi museum in Sarajevo is ontstaan tijdens de Bosnische burgeroorlog die Sarajevo in een paar jaar in een slagveld veranderde. Het museum is opgezet als verzet tijdens de oorlog. Het vormde een ontmoetingsplaats van hoop tussen het oorlogsgeweld. Kunstenaars over de hele wereld leverden bijdragen aan de collecties.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *