NFT’s: is het de moeite om in deze digitale “kunst” te investeren?

NFT's

Het is niets nieuws dat de wereld van de digitale activa is gegroeid. In het begin kwamen bitcoin en blockchain op, die aanvankelijk op enige weerstand van beleggers stuitten, maar na verloop van tijd kregen ze een opvallende plaats, evenals andere cryptocurrencies die op de markt kwamen.

Maar dat niet alleen: enkele jaren geleden werden ook NFT’s gecreëerd, activa die zeer populair zijn onder digitale beleggingen, maar die nog steeds verschillende twijfels veroorzaken bij degenen die met dit soort toepassing willen beginnen. Daarom hebben wij dit artikel opgesteld om de lezer in detail uit te leggen wat deze activa zijn, hoe zij werken en of het de moeite loont erin te investeren. Kijk hier eens naar!

Wat zijn NFT’s?

NFT’s, wat staat voor “non-fungible tokens”, zijn een soort digitale investeringen. Op het eerste gezicht kan het moeilijk lijken om dit type belegging te begrijpen, maar het is in feite eenvoudiger dan men zou denken. Om het duidelijker te maken, moet eerst zorgvuldig worden nagegaan wat “tokens” en “fungible” betekenen.

Tokens zijn de vertegenwoordiging van een actief (virtueel of fysiek, zoals een kunstwerk dat in een museum wordt tentoongesteld of een website domein) in de virtuele omgeving, die worden opgeslagen door blockchain technologie – een gedeelde database die de registratie en validatie van digitale transacties mogelijk maakt.

Fungibel betekent dat het zaken zijn die kunnen worden vervangen door andere zaken van dezelfde soort, kwaliteit en hoeveelheid. Een voorbeeld is een bankbiljet van 100 euro, dat gemakkelijk kan worden ingewisseld voor een ander biljet en toch zijn oorspronkelijke waarde behoudt, zonder dat er iets anders dan het bankbiljet verandert. Een niet-fungibele penning is dus een uniek en onvervangbaar goed, dat in geen geval tegen een ander kan worden ingeruild, en bovendien een normaal significante prijs op de markt heeft (de prijs van originaliteit).

Een voorbeeld zou zijn toen Twitter baas Jack Dorsey zijn eerste tweet (wat in zekere zin een wereldwijd uniek “product” is) als NFT verkocht voor iets meer dan 2,9 miljoen dollar, wat in maart 2021 betaald werd met de ethereum cryptocurrency.

NFT

Hoe werken NFT’s?

NFT’s, die verschillende soorten “producten” zijn die door verschillende soorten mensen (gewone mensen, kunstenaars, ontwikkelaars of andere creatievelingen) zijn gemaakt, worden te koop aangeboden op een specifieke marktplaats. Wanneer zij dan reeds zijn gekocht, worden zij in zekere zin het exclusieve eigendom van de belegger.

bored ape nftDus, nog steeds gebruikmakend van Dorsey’s voorbeeld, betekent het verkopen van een tweet niet dat de publicatie in de “handen” van de koper terecht is gekomen, maar dat er (op het blockchain-netwerk) een certificaat van echtheid is ontwikkeld over de publicatie, en dat certificaat is bestemd en eigendom geworden van wie de investering heeft gedaan.

En diezelfde logica geldt voor alle andere NFT’s. Dit is hoe het aan- en verkoopsysteem van deze activaklasse werkt.

Is het de moeite waard in NFT’s te investeren?

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in NFT’s is rentabiliteit, maar een andere belangrijke winst is de kennis die de belegger opdoet wanneer hij dit universum betreedt, dat voor hem “de toekomst is”. Omdat zij zo gediversifieerd zijn (zoals virtueel land, spelartikelen en andere), komen zij bovendien tegemoet aan de behoeften, de interesses en de verschillende persoonlijkheden van de beleggers.

Alvorens in NFT’s te beleggen, moet de belegger echter begrijpen wat hij wil en wat zijn doelstellingen zijn. NFT’s hebben een groot groeipotentieel als ze verstandig worden gebruikt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *