De verschillende soorten verf waarmee je kan schilderen uitgelegd

soorten verf

Schilderen, voor de één een echte hobby, maar voor de ander een vorm van extra ontspanning. Schilderen is bij zowel jong als oud al decennialang ontzettend populair.

Niet zo gek, want iedereen kan het. De meesten zijn begonnen met het schilderen op nummer, iets wat voor velen nog steeds de perfecte manier is om de meeste prachtige creaties te maken.

Schilderen vanuit je vrije geest, dat kan natuurlijk ook. Het grote voordeel, is dat je alles kunt doen waar je zelf zin in hebt. Het fijne aan schilderen, is dat er niets goed of fout is. Je creatieve geest volledig de vrije loop laten, heerlijk vind je niet?

Wil jij graag beginnen met schilderen, maar weet je niet zo goed hoe? Wij vertellen je de verschillende soorten verf, waarmee jij kunt schilderen.

verschillende soorten verfAcrylverf

Eén van de meest gebruikte soorten verf, dat is de acrylverf. Dit is verf op basis van zoals het woord al doet vermoeden ‘acryl’. Acryl is een soort plastic, wat ervoor zorgt dat het ontzettend lastig is te verwijderen, wanneer je hier niet de juiste middelen voor gebruikt. Acrylverf is enkel te verwijderen met terpentine of een speciale ‘acrylverf’ reiniger.

Tegenwoordig zal het verwijderen doorgaans een stuk eenvoudiger gaan, waar het vroeger op basis van ‘plastic’ werd gemaakt, zien we nu dat er ook acrylverf op basis van water is. Wel zo fijn, vind je niet?

Olieverf

Deze verfsoort is opgebouwd uit verschillende soorten pigment in poedervorm, die op deze manier worden samengesteld tot een bepaalde kleur. Deze ‘poeder’ wordt vervolgens vermengd met een speciale, plantaardige olie om zo tot een uiteindelijke bruikbare verf te komen.

Het grote voordeel aan het gebruik van olieverf, is dat het relatief langzaam droogt. Een ander bijkomend voordeel, is dat je exact weet hoe de uiteindelijk kleur tot uiting zal komen. Want zowel nat als gedroogd, is er geen afwijking in de uiteindelijke kleur.

Het nadeel wat deze verf met zich meebrengt, is dat hij een vrij overheersende geur heeft. Verder is deze verf, doordat hij relatief langzaam droogt aan te raden wanneer je net begint met schilderen. Zo kun je een kleine uitschieter eenvoudig en snel corrigeren.

Aquarelverf

Zoals het woord al zegt, is Aquarelverf een verf op waterbasis. Perfect wanneer je wilt gaan schilderen met bijvoorbeeld kinderen of ouderen. Zo is deze verf eenvoudig uit de kleren te krijgen en biedt deze verf een prachtig effect. Daarnaast is deze vorm van schilderen vooral voor beginners enorm toegankelijk. Dit komt doordat het relatief eenvoudig is te leren, maar ook de prijs het ontzettend aantrekkelijk maakt. Op kinderfeestjes wordt ook steevast voor aquarelverf gekozen omdat het oplosbaar is in water, en dus ook makkelijk uit kledij kan gewassen worden. Dit is best een origineel idee trouwens: een kunstig kinderfeestje – zeker eens doen!

Door de uiteenlopende technieken, kun je ook als gevorderde helemaal opgaan in de prachtige technieken die het ‘aquarellen’ te bieden heeft. Vooral bij het schilderen van landschappen zien we dat er gekozen wordt voor Aquarelverf.

Mede door het feit, dat je eenvoudig verschillende kleuren in elkaar kunt laten overlopen, zonder dat je hier een duidelijke afscheiding inziet. Doordat de verf op waterbasis is, zal de intensiteit van de kleur minder zijn, dan wanneer je aan de slag gaat met olieverf of acrylverf.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *